Гордост за България: Параатлетът Стоянов - за среброто, следването и борбата докрай

Първият студент с такъв голям успех. Надявам се не е последен, каза доц. Ефрем Ефремов

28.08.2021 | 20:17 Редактор: Десислава Атанасова

Християн Стоянов донесе втори медал за България от Параолимпийските игри в Токио. Българинът грабна среброто в бягането на 1500 метра. Той водеше през цялата последна обиколка, но във финалните метри руският атлет Александър Яремчук го изпревари и спечели Олимпийската титла

Българският параатлет Християн Стоянов прибави към колекцията си първо отличие от най-авторитетния спортен форум в света. 

"Трудно е да осъзнаеш какво всъщност е това второ място. Само знам какво ми е коствало да стигна до тук, това всъщност е нещо, което има значение и днес не веднъж го казах на много хора. Пътят е труден, пътят е самото изживяване, тук просто идваш да вземеш това, за което си се готвил. Почувствах удовлетворение, че съм втори, че показахме как трябва да се бяга на параолимпийски игри, с хъс с желание и готови за борба докрай" споделя Стоянов.

Освен спорт, Християн изучава "Връзки с обществеността" и се превръща в първия атлет, възпитаник на "Факултета по журналистика и масова комуникация" към Софийския университет, който печели медал от олимпийски игри. 

"Първият студент с такъв голям успех. Надявам се не и последния. Но може би защото е първи, това е причината целият факултет и преподаватели и студенти, много да се радваме и да се гордеем с него", каза преподавателят доц. Ефрем Ефремов.

През ноември му предстои защита на дипломна работа на тема "Медийното отразяване на параолимпийския спорт". Тежката подготовка за Токио възпрепятства явяването му на защита през юли. А неговият научен ръководител проявява разбиране. 

"Най-искрено му казах - виж какво, ти имаш друга дипломна работа, много по сериозна, нея да я вземеш, моята я остави", посочи още доц. Ефремов. 

Преподавателят споделя, че Християн е пример за това как успешно се носят две дини под една мишница. А Християн твърди, че това не е лесна задача, но съветите на доц. Ефремов са му помогнали, дори в Токио. 

"Само хубави спомени имам с него, много неща съм научил от него, дори много неща покрай спорта са неща, които съм чул за пръв път от него и нося със себе си дори тук в Токио", отбеляза параатлетът. 

След като Християн защити дипломната си работа, ще тръгне по пътя най-голямата мечта - златен медал от Параолимпийските игри в Париж.

Повече вижте в репортажа на Габриела Ангелова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК