Все повече желаещи да се ваксинират у нас, в изнесените пунктове - по над 120 на ден

Много са причините България да е на последно място по ваксинация

28.08.2021 | 18:45 Редактор: Десислава Атанасова

До дни се очаква още няколко области да преминат линията от 250 заразени на 100 хиляди души население. Това са София, Силистра и Шумен. В същото време продължават работа изнесените пунктове за имунизация на различни места в страната.

И този уикенд имаше опашки пред изнесените ваксинационни пунктове в търговските центрове в София. Лекарите също отчитат повишен интерес.

"Към Pfizer има най-голям интерес. От средата на август досега отчитаме много голям интерес, повече от 120 желаещи на ден", обясни д-р Инширах Алшарафи, акушер-гинеколог.

Йорданка Тодорова е преболедувала Ковид-19 през март. Няколко месеца по-късно вече е пред имунизационния кабинет за ваксина.

"Просто изчаках един период, който трябва да мине и затова днес съм тук. Имате ли някакви притеснения относно ваксините? Не, категорично не", каза Йорданка Тодорова.

"Това ми е втора игла. Просто сумирах мнения, иначе не ме е страх", сподели Величка Хаджиниколова.

И въпреки че желаещи да се имунизират не липсваха, България остава на едно от последните места в Европа по извършени ваксинации. Изпълнителният директор на болницата по онкология вижда няколко причини за това.

"Първата причина е поради общото недоверие на хората в България във властта. Чувството за несправедливост и логичният бунт на човека срещу това, което му каже властта, да се обявява. Следващото нещо е в директните действия на политиците. Част от тези партии активно яхнаха темата за липсващата пандемия, за лошите ваксини. Третата точка защо ваксинацията е малка е свързана с допуснати грешки - заложихме на най-евтината ваксина, а тя дойде най-късно. Беше грешка, и че в началото, когато всички искаха да се ваксинират, нямаше ясна, стройна организация. Имаше проблеми с информационната система - кой трябва приоритетно да се ваксинира", заяви проф. Стефан Константинов. 

Мобилни пунктове за ваксинация има и в културния дом в столичния квартал "Дружба", както и в още няколко града в страната. 

Повече вижте в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
С риск да се повторя " все повече желаещи " има само в жалкия репортаж гарниран с манипулативни кадри на една опашка от 20 човека заснета от различни страни и в близък кадър :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Шунда Бадура
преди 2 години
Веднага повярвахме в медийната лъжлива пропаганда. Сигнализирай за неуместен коментар