Търсим си модела на силната ръка, Кирил Петков ще е новият месия?

Коментар на политолозите Георги Киряков и Любомир Стефанов

27.08.2021 | 21:36 Редактор: Юлия Христова

Надежда за правителство или предизборна ситуация? 

Президентът Румен Радев нямаше друг избор, освен да избере БСП за трети мандат. Той не гледа от гледната точка на обществото, а от тази на третия си мандат. Тук се правят сметки. Това каза за "Денят ON AIR" политологът Георги Киряков.

Според него е важно, че на когото и да е даден третият мандат, възможността да се състави правителство е равна на нула.

"Играха се неприятни игри на противоречия. ГЕРБ и ДПС добре разбират играта в политиката. Демократичният инстинкт на българина го няма и не е създаден. Ние си търсим модела на силната ръка - който го е осъществявал, той е печелил дотук", каза събеседникът.

"Има нещо много по-силно от моделите, което е народопсихология. Може би трябва цялото младо поколение да поживее навън и да се върне. Има място за нов политически проект, Кирил Петков ще е новият месия", заяви още Георги Киряков и допълни: "Пак ще се стигне до уговаряния, но в парламента може да има една група партийци, които да са яростна опозиция и няма да позволят да се чуе нито една разумна дума и ще крещят, че трябва да се върнем към изконните ценности".

Стигнахме до третия мандат, той е губещ и който и да го вземе това е "пробита кофа". В един момент трябва да мислиш за държавата. Третият мандат е загубен като концепция. Това посочи политологът Любомир Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му експертността в българската политика била равносилна на перверзия.

"Ситуацията е такава, че никой самоуважаващ се човек не би застанал отпред, за да каже "стреляйте по мен". Всеки от депутатите трябва да има ясно съзнание, че отговорността е негова. На мен ми е неразбираемо как всички са наясно, че България е в трудно положение, но не намират решение. В момента гражданите искат техните интереси да бъдат детайлно представени, което означава коалиция", подчерта той. 

Любомир Стефанов смята, че експертите не са спасители.

"Очаквам да видя проява на диалогичност, твърде конспиративно е да се говори за това, че държавата върви към президентска република. Стига сме търсили такива крайни обяснения. Две в едно избори са риск", заяви още политологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК