Проф. Аргирова обясни защо ваксинираните в Израел се заразяват с коронавирус

Нивото на антителата започва да пада след шестия месец от ваксинацията

27.08.2021 | 14:40 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Аргирова обясни защо ваксинираните в Израел се заразяват с коронавирус

"Ние не можем да регулираме въздуха, който дишаме. Стараем се с определянето на дистанция, за която вече се знае, че е много важна мярка. Помагат ни и маските, с които механически успяваме да предотвратим до известна степен допира с вируса, но така или иначе, пълното ограничаване от достъпа му до нас не е възможно. Затова единственото решение са ваксините". Това каза проф. д-р Радка Аргирова, член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването. 

Тя обясни защо в Израел, които са първенци по ваксиниране, се увеличават случаите на Ковид-19. Според нея е от съществено значение дали новозаразените имат поставени две дози от ваксината.

"Възможно е антителата на тези хора, които са ваксинирани и са се заразили, вече да са паднали до значително по-ниски стойности от необходимите за защита. Важно е също дали те само са се заразили или реално са се разболели. Ето това е много важно, защото хората трябва да запомнят - ваксината не предпазва от заразяване. Тя предпазва от заболяване или пък, ако човек все пак се разболее, тя спомага боледуването да премине много по-леко, почти незабележимо", уточни проф. Аргирова.

И отбеляза, че имунитетът от ваксините трае от 6 до 8 месеца, но около шестия месец вече сериозно започва да пада нивото на антителата. 

"Има и клетъчен имунитет, който остава и винаги го има. Когато човек се срещне с нов вариант на вируса и се зарази с него, тези паметови клетки се разрастват много бързо и синтезират антитела срещу този агент, срещу който е направена ваксинацията", обясни вирусологът.

Проф. Аргирова добави, че преболедувалите е добре да се ваксинират, защото имунитетът след имунизация е по-силен от получения при боледуване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
аз
преди 2 години
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Явно и тая прибира Хонорари и Грантове! Живота опроверга Всички, Опорки на тези ***! Китай ги изолира Още в Началото, и Така спря ИСТЕРИЯТА "Ковид19".... Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 0
Учил когато е трябва
преди 2 години
"Проф. Аргирова добави, че преболедувалите е добре да се ваксинират, защото имунитетът след имунизация е по-силен от получения при боледуване."Не знам дали изобщо има смисъл да се коментира подобно невежо изказване, при това тиражирано от официална медия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Кото това не са ваксини, а отрови. Отдавна вече излезе създателя.на технологията и си го каза. Сигнализирай за неуместен коментар