Славея Христова: Нужна е политическа воля, за да има референдум

Заради изключително кратките срокове, е огромно предизвикателство да се комбинират евроизборите и общественото допитване, твърди политологът

26.02.2014 | 10:25 Редактор: Ралица Пейчева
Славея Христова: Нужна е политическа воля, за да има референдум

За да има успех идеята за референдум, относно начините на гласуване, е нужно да има комуникация между всички участници в процеса, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на сдружението "Болкан асист" Славея Христова.

Според нея е огромно предизвикателство да се комбинират евроизборите и общественото допитване, заради изключително кратките срокове.

„Доколкото разбрах, вече са събрани над 300 000 подписа и технически е възможно да се проведе референдум. Проблемът е в срока, в който Народното събрание трябва да разгледа предложението и след това да го препрати към президента, който от своя страна да насрочи дата. В момента по закон парламента има 3 месеца, в които да обсъжда общественото допитване. Разбирате, че ако депутатите искат, могат да разтеглят дебата до безкрай по комисии. След това президента трябва да насрочи дата, но не по-рано от 2 месеца и по-късно от 3 месеца, след като предложението е било внесено в Народното събрание“, обясни Христова.

Според нея е необходима политическа воля, за да бъдат направени нужните законови промени.