Манолова иска Радев да инициира нов кръг от консултации

От ИБГНИ подкрепят идеята за актуализация на бюджета

23.08.2021 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Политически компромис изглежда все по-малко вероятен. БСП отказа да преговаря предварително кой да получи третия мандат от президента за съставяне на кабинет. От "Изправи се БГ! Ние идваме" реагираха остро.

Новите консултации между партиите приключиха, преди да са започнали. Ден след като от ИБГНИ предложиха три акцента на преговори, от БСП видяха подобни срещи като противоконституционни. 

"Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката позиция на коя партия да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение, то е единствено в правомощията на президента Радев. Затова ние предлагаме всички да запазят спокойствие и търпение до петък", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

И допълни, че пред четирите партии има по-належащи задачи - да излъчат икономисти, финансисти и специалисти по финансова политика.

От ИБГНИ подкрепят идеята за актуализация на бюджета, но критикуваха реакцията на БСП. Излязоха и с ново предложение. 

"Призовавам президента Радев, да инициира консултации преди да бъде връчен третия мандат, за да не бъде загубено ценно време", коментира лидерът на партията Мая Манолова.

За "Демократична България" подобни срещи също не са в нарушение на основния закон. И намекнаха, че самите те могат да са организатор на подобни преговори. 

"Утре има и заседание на групата, на него ще обсъдим тези варианти. Надявам се, че в тези срещи ще участва "Има такъв народ", каза Борисов Сандов от ДБ.

Важната роля на ИТН изтъкват и експертите. 

"Всичко зависи от разговорите с "Има такъв народ". Виждаме, че там текат някакви процеси. Усещането е, че се формират различни позиции и групи. Няма усещане за пълна монолитност и единствено от постовете на Трифонов да съдим за това, което се случва. Това е единственият шанс през тази седмица, защото аритметиката не излиза иначе", подчерта политологът Татяна Буруджиева.

"Ще отидем към предсрочни избори, освен ако Трифонов не се отметне по някакъв начин", категоричен е политологът Слави Василев.

А дни преди връчването на третия мандат, председателят на парламента Ива Митева заяви, че той трябва да е за ИБГНИ.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК