Пикът на четвъртата вълна се очаква след началото на новата учебна година

Разчитаме четвъртата вълна да е по-краткотрайна, заяви Мира Кожухарова

22.08.2021 | 13:57 Редактор: Елеонора Танева

Пикът на четвъртата ковид вълна се очаква да бъде в края на септември. Това прогнозира епидемиологът Мира Кожухарова. Експертите допълват, че на този етап ваксинацията остава най-добрата защита от заразата. 

Върховата точка на заразата се очаква в края на септември. Това прогнозира в ефира на предаването "Неделя 150" по БНР епидемиологът Мира Кожухарова. Очакванията са този път пикът на заразата да бъде по-кратък. 

"Възможно е да достигнем високи стойности на заразените за кратък период от време, а след това бързо да спаднат. Разчитаме на това поне да е по краткотрайна четвъртата вълна, в сравнение с предишните", коментира епидемиологът.

Оповестените мерки в петък от здравните власти са стимулиращи ваксинацията, а не са разхлабващи, допълни тя. Снх: Мира Кожухарова - епидемиолог и съветник на служебния министър на здравеопазването. 

"Новите мерки не са разхлабване по отношение на посещенията,  такова ще е, ако се реши всички да посещават. Тези които са преболедували не представляват опасност. Това е по-скоро прецезиране", уточни Кожухарова.

Експертите допълват, че именно имунизацията на този етап остава най-добрата защита срещу заразата. 

"Всички мерки трябваше да се насочат към това хората да се ваксинират. Да намалее натискът в болниците и да направи така, че да има по-малко тежкоболни", заяви Тодор Кантарджиев.

На този етап в червената зона са областите на Велико Търново и Бургас.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Ама разбира се, пак онлайн обучение Сигнализирай за неуместен коментар