Операта в Бургас отмени спектаклите си - над 10 от оркестъра са с Ковид-19

Морският град вече влезе в "червената зона" с 271 заразени на 100 000 души

21.08.2021 | 12:35 Редактор: Десислава Атанасова

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в Бургас, областният управител издаде заповед за стриктно спазване на антиковид мерките в туризма. Морският град вече влезе в "червената зона" с 271 заразени на 100 000 души. Бургаската опера отложи спектаклите си, включени в музикалните празници "Емил Чакъров" заради голям брой заболели артисти.

В понеделник ще стане ясно дали в Бургас ще има затягане на мерки, заради тревожния ръст на заболелите. Заразените са предимно летовници по морето. Хотелиерите в Слънчев бряг признават, че трудно контролират туристите.

"Много трудно се спазват дистанциите, трупат се. Ние навсякъде сме сложили дезинфектанти, парапети, но туристът си е турист - той не иска да бъде ограничаван. Той иска свобода, дошъл е да си кара почивката", разказва хотелиерът Румен Мончев.

Сигналите за неспазване на мерките по морето са десетки.

"Не се слагат маски, не се слагат и ръкавици. Туристите сами по себе си трябва да бъдат по- отговорни , ако те не го правят, хотелиерите трябва да поемат тези контролни функции ", обясни областният управител на Бургас Мария Нейкова.

"Мерките сме ги въвели още от миналата година с капацитета, с отстоянието, с маските на персонала. Нашият персонал ежеседмично го подлагаме на тестове, защото не можем да си позволим самите ние-  някой от нас да се разболее, разболее ли се някой от нас, цялото заведение знаете се карантинира", заяви Ирина Нейчева, която е управител на нощен клуб в Слънчев бряг.

Бургас влезе в "червената зона", но областният управител счита, че трябва да се смени методиката за изчисление на заболелите по морето.

Междувременно бургаската опера отмени спектаклите си, включени в музикалните празници "Емил Чакъров". Решението е взето снощи, след като над 10 души от оркестъра са дали положителни проби за Ковид.

Повече вижте в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК