fallback

Вирусолог посочи кога ще бъде пикът на четвъртата Ковид вълна у нас

На този етап не е необходимо поставянето на трета доза, смята проф. Радка Аргирова

21.08.2021 | 10:00 Автор: Десислава Атанасова

Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Пикът ѝ ще бъде малко след като тръгнат учениците, между 10 и 20 октомври. На този етап не е необходимо поставянето на трета доза, и ваксината е единственият вариант, чрез който може да убием вируса, както се случи с Хепатит В. Това каза в интервю за БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ днес се намираме в две пандемии – СПИН и Ковид-19 и нещата не са приключили нито по отношение на едната, нито по другата. Проф. Аргирова обясни, че наблюдава разтегнато във времето навлизането в четвъртата вълна и това е установила още на 1-ви август, когато случаите с новозаразени са започнали да се повишават.

"Още тогава се забеляза едно леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предишните дни и седмици, в които такива липсваха или бяха единични“, пояснява тя и споделя, че всички проби, които е подала за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са установили наличието на индийския вид на вируса.

"Очевидно тази вълна се асоциира с индийския вариант, така както се случва и в останалите страни. Ние вървим с около месец, месец и половина, след тези които първи докладваха за наличието му“, заяви тя.

Вирусологът подчерта, че пикът на вълната ще бъде малко, след като учениците тръгнат на училище, най-вероятно между 10 и 20 октомври.

Проф. Аргирова посочва, че тази вълна ще е по-различна от досегашните.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback