Екшън по морето: Конфискация на АТВ-та и затвор за тези, които унищожават дюни

Областният управител на Бургас призова да се прилага цялата строгост на закона за нарушителите с МПС-та

20.08.2021 | 18:08 Редактор: Жаклина Иванова

Затвор и конфискация на АТВ-та и джипове, които унищожават дюни. Това поиска областният управител на Бургас. Вече е издадена заповед, с която се изискват незабавни действия от МВР и екоинспекцията в Бургас.

Областният управител на Бургас призова да се прилага цялата строгост на закона за нарушителите с МПС-та, които унищожават дюни и карат джипове по плажовете. Последният фрапиращ случай е от "Шофьорския плаж" на Алепу.

"Нарушителите трябва да знаят, че извършват нарушение, съгласно което автомобилите им могат да бъдат отнети в полза на държавата, или престъпление, съгласно което Наказателният кодекс предвижда до 5 години лишаване от свобода", каза областният управител на Бургас Мария Нейкова.

Сигналите за АТВ-та и джипове, които безнаказано унищожават дюни, зачестяват. Последният сигнал в социалните мрежи е от Теодора Пройнова.

"След като публикувах снимките в социалните мрежи, имаше отзвук от други хора, които почиват и плажуват на Шкорпиловци, на Камчийски пясъци. Те сигнализираха за същото - че действително се извършват такива нощни карания на АТВ-та по плажове, които са защитена територия", сподели тя.

"Не бих казал, че на плажа се осъществяват гонки. Аз лично ги определям като хулигански прояви. Законът ги определя като нарушения или престъпления, когато има данни за това", коментира директорът на МВР Бургас комисар Калоян Калоянов.

А от екоинспекцията в Бургас не откриха нарушения и унищожени дюни на Алепу.

"Експертът на място, поради това, че са минали дни, предишната вечер е валял дъжд, единственото, което е констатирал, са следи на АТВ- тата", подчерта изп. длъжността директор на РИОСВ- Бургас Зина Стойкова.

Към момента не бяха установени унищожени растителни видове.  

"Ако някой до този момент си е мислил, че държавата я няма и може да си позволи това безобразно деяние, то от този момент нататък трябва да е наясно, че ще се прилага цялата строгост на закона", уточни Мария Нейкова.

Патрули по няколко пъти в денонощието ще обхождат неохраняемите плажове, обещаха от МВР Бургас, и призоваха летовниците да подават сигнали на 112.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК