Без посещения в нощни заведения и участие в групови събирания, учениците - онлайн и още...

Мерките ще бъдат наложени следващата седмица

18.08.2021 | 19:00 Редактор: Десислава Атанасова

На фона на сериозния ръст на новозаразени с коронавирус, здравните власти обсъждат въвеждане на по-строги противоепидемични мерки. Сред предложенията на епидемиолозите е ограничаване на посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания.
 

"Вероятно мерките ще бъдат наложени следващата седмица, като в областите с най-малко болни ще бъдат налагани най-късно. Все още няма области, попадащи в "червена зона" по ниво на заболеваемост. Ще се придържаме към указанията в Националния план за справяне с пандемията от Ковид-19” , заяви зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов.

От днес влиза нова заповед за поетапно осигуряване на болнични легла за лечение на пациенти с Ковид-19 на територията на столицата. Леглата ще се определят в зависимост от нивата на заболеваемост на 14 дневна база.  
 

"Специално в нашата болница имаме едно инфекциозно отделение, което е доста голямо с 40 легла, като всички са заети. Бяхме принудени да преобразуваме клиника по вътрешни болести почти изцяло, като тя е с 4 отделения, а 3 вече са с Ковид-19. Забелязва се известно "подмладяване" в момента вероятно, защото при младите хора ваксинирането е в малко по-бавни темпове", обясни говорителят на болница "Света Анна" Антон Луков.

В общинската болница в Горна Оряховица отвориха второ Ковид отделение. Болните са предимно българи, работещи зад граница, които са неосигурени.  

"Повечето пациенти, които приемаме с коронавирус, са неосигурени и остават за сметка на болницата. Те са гастарбайтери, това са хора, които идват за месец, на гости на близките си, сега е сезонът на техните сватби, кръщенета. Те не спазват мерките и резултатът след това е почти по цяло семейство болни! Всички пациенти, които досега са хоспитализирани, са неваксинирани", посочи главната сестра на МБАЛ- Горна Оряховица Румянка Мусева.

Сред предложенията на специалистите за въвеждане на противоепидемични мерки са ограничаване посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания. Отчетен беше и рискът за повишаване нивата на заболяемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.

От Българската  болнична асоциация  коментираха, че се предвиждат преговори за цените на клиничните пътеки за Ковид-19 със Здравната каса и българския лекарски съюз. 
 

Повече вижте в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК