fallback

Оперен певец загуби зрението си след побой, пеел българския химн

Трагедията се разиграва в столичния квартал "Белите брези"

18.08.2021 | 19:55 Автор: Искра Ангелова

51-годишен оперен певец загуби зрението си, след като бе нападнат от двама мъже, защото пеел българския химн и рецитирал стихове на Ботев. Трагедията се разиграва близо до дома на пострадалия в столичния квартал "Белите брези" в ранните часове на 8 август. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителите обаче не са открити.

В ранните часове на 8 август 51-годишният Димитър се разхожда близо до дома си, както често е правил - пеейки и рецитирайки стихове. Нападнат е от двама мъже с бокс и електрошок. След побоя губи изцяло зрението си, преди това е виждал само с дясното си око. Той не познава нападателите си, разказва неговият баща.

"И двамата едновременно са го били точно в дясната, в дясното око, с което виждаше. което е виждащото око. Психически не е добре, защото не вижда и иска да си отиде от този свят" каза Васил Русев.

За случилото се баща му разбира на 8 август сутринта, когато Димитър е бил намерен в безпомощно състояние от жител на квартала. На място са пристигнали Спешна помощ и полиция, но по думите на баща му - късно. 

В същия ден близките му подава жалба в 6-то РУ. Но едва вчера двамата са извикани да дадат показания. На 13 август семейството е подало жалба и в прокуратурата. Назначена е съдебно медицинска експертиза. 

"Когато го видях - бях зашеметен. Цялата му глава беше подута, очите бяха затворени, клепачите отточни, отвсякъде течеше кръв, носът му беше подут, от устата му течеше кръв", допълни баща му.

Димитър е инвалид. В края на военната си служба е получил психично заболяване, но не е агресивен и конфликтен. Възпитаник на Френската гимназия в София, учил е и философия. Изучавал е оперно пеене и е бил част от Софийската опера. Има две издадени стихосбирки, освен това е набожен човек, пеел и в църковния хор на храм "Свети Николай". 

Това не е първото нападение над Димитър. На 10 октомври през 2019 година той е нападнат от двама мъже в столичния квартал "Княжево". След този инцидент губи лявото си око. Днес Димитър е друг човек и често изпада в кризи.  

"Абсолютно се отдръпна от живота, все едно е друг човек, въпреки че след този инцидент той е някакъв трети човек, според мен има някакво мозъчно увреждане", коментира братовчедът на Димитър - Васил Георгиев.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback