Некропол от 13-и век хвърля повече светлина върху живота и бита на куманите

Находката е в близост до крепостта "Ряховец" и до средновековната столица Търновград

14.08.2021 | 14:50 Редактор: Здравко Черкезов

Некропол от 13-и век разкриха преди дни археолози край Горна Оряховица. Находките в него са изключително ценни, тъй като хвърлят повече светлина върху живота и бита на куманите, които били част от Втората българска държава и дори дали началото на царски династии.

В близост до крепостта "Ряховец" до средновековната столица Търновград, археолозите откриват некропол с осем гроба с възрастни индивиди. Те не са погребани по християнския обред и затова учените предполагат, че са останки на кумани.

"Ние знаем, че във Второто българско царство куманите са част от българската държава. Българските царе са с кумански произход, така че нормално да очакваме този етнос да живее в големи компактни маси в Централна, Северна и Североизточна България", посочи , ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев. 

Обредите с животни и култът към огъня, характерни за номадските народи, също уплътняват хипотезата, че това е кумански некропол.

"В едната имаме бича глава, в другата имаме овнешка глава, под едно огнище, което е с монети. Попаднахме на един доста голям горял дънер. И за куманите, и за печенегите е вярно, че тяхната вяра е в магическата сила на огъня, че той не се гаси с вода, а се приспива с пепел или пръст", обясни Петракиев.

До момента екипът е открил над 40 находки, които се консервират и реставрират.

"Чистя скелети, вдигаме ги... и сега ще запечатаме един дънер, който е на 700 години, и ще го експонираме в музея", сподели студентката по археология Ния Велчева. 

Археолозите планират експозиция с артефактите и с находки от крепостта "Ряховец", където също са живели кумани, през ноември.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Кристиян Минков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Фози
преди 2 години
Да оставят хората да почиват в мир ! Да не им местят останките ! Грехота е ! Сигнализирай за неуместен коментар