Браншови организации скачат срещу новата цена на тока

Изпратиха отворено писмо до институциите

12.08.2021 | 19:00 Редактор: Калина Донкова

Оставки и спешни мерки срещу поредното поскъпване на тока. За това се обявяват в отворено писмо от Българската асоциация по текстил облекло и кожи (БАТОК) в отворено писмо, изпратено до редица институции.

Те застават зад настояванията на най-големите работодателски организации като Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, които също се обявиха остро срещу новите по-високи цени на електроенергията.

„На 4-ти август средната цена на електричеството на Българската независима енергийна борса надхвърли 200 евро, което е поскъпване с над 70%. Както се посочва в писмото до служебния премиер Стефан Янев, това е средно с над 50% по-скъпо от цената на тока в основните пазари, за които България изнася продукция - Германия, Италия и Франция. Заставаме зад искането ТЕЦ „Марица Изток 2“ да заработи на пълни обороти и да се ограничи износа за Гърция, за да бъде осигурено достатъчно електричество за българския пазар, което да доведе до балансиране на цените на енергията у нас“, се казва в писмото на БАТОК.

Според тях рекордното увеличение на електричеството поставя целия производствен сектор в България пред сериозни изпитания и е сигурен знак за задаваща се инфлация.

Темата коментирахме в предаването „Директно“ с Миглена Христова, член на УС на БАТОК.

Вижте целия разговор във видеото.