Ресторантьори на протест в цялата страна. В София и Пловдив блокираха ключови кръстовища

Искат оставката на здравния министър Стойчо Кацаров

11.08.2021 | 17:50 Редактор: Десислава Атанасова

Предстоящата 4 вълна на Ковид-19 и планът на Министерството на здравеопазването за справянето с нея, изкара на протест, в центъра на София, собственици и служители на ресторанти и клубове. Причината - предвижда се, когато България влезе в така наречената "оранжева зона", да бъдат наложени по-строги ограничения, като намаляване на работното време на заведенията.

"Здравният министър заяви, че до няколко дни влизаме в "оранжевата зона" и по неговия план, ако това може да се нарече анти-ковид план, влиза ограничение от 30 процента и вечерен час до 23 часа. Ограничението не е затваряне, но това автоматично значи, че целия нощен сектор – барове, клубове, дискотеки, автоматично е затворен. А до 30 процента работа, ние няма как да работим", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Протестното шествие започна от "Орлов мост" и приключи пред здравното министерство. Със скандирания "Искаме работа" беше поискана и оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Недоволните настояват да бъде изготвен нов план,  който не включва затваряне на заведения, фитнеси и търговски обекти.  Обратното би означавало фалити и загуба на стотици работни места, категорични са заетите в бранша.

пасяваме се, че ще ни затворят изцяло, понеже това ще е пагубно за нас. Това ни е прехраната, ние работим, изкарваме пари. Затварят ни и след това няма да имаме никакви приходи", разказа сервитьорът Димитър Гьоров. 

"Хипермаркетите работят. Там Ковид няма. Работим до 23, Ковид излиза след 23 часа ли", попита Добрин.

Протести  срещу налагането на строги мерки, се проведоха и в Пловдив, Варна и Бургас. Управители на нощни клубове и ресторантьори в Слънчев бряг затвориха за кратко едното платно на магистрала "Тракия".

От българската асоциация на заведенията виждат решение на задаващата се здравна криза във ваксинационна кампания, която да насърчи хората да се имунизират. 

Повече вижте в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК