Бизнесът отвръща на удара: Искат оставките на Кацаров, Пенчев и Кунчев, започват протести

Трябва да има общ план за справяне с кризата, който да е за всички сфери, смятат от бранша

10.08.2021 | 17:15 Редактор: Десислава Атанасова

Здравното министерство опроверга столичната здравната инспекция и обяви, че София не е в "червената Ковид зона" и не се налага нова затягане на мерките. В същото време от Асоциацията на заведенията обявиха, че започват протести заради опитите да им бъдат наложени нови ограничения.

От утре всички заведения ще работят с капацитет от 30%, реакциите от страна на ресторантьорския бранш не закъсняха.

"Ние за пореден път се явяваме жертва, ако ще затваряме и ще предприемаме мерки, те трябва да бъдат адекватни. Затваряме заведенията, затваряме частично хотелите и затваряме всичко, което се движи, тоест транспорт, молове. Ако ще се ограничаваме с 30% - нека да бъде за всички. Не може едни да работят, други да не работят", заяви заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров. 
 
Създалото се днес напрежение, около евентуалното ново затягане на мерките, само нажежи допълнително страстите и в туристическия бранш.  Работещите в сектора вече поискаха оставката на здравния министър след препоръката на ресорното му министерство от преди седмица - да не се пътува до Гърция, Кипър и Турция. Туроператорите са категорични - отливът към тези дестинации се е засилил още повече през последните няколко дни.

"Гърция и Турция са най-желаните дестинации, с течение на годините те са се наложили на пазара, колкото и да не ни е приятно, и да искаме да подкрепяме родния туризъм. И миналата, и тази година, отменените резервации със сигурност са хиляди. Хората чисто финансово са затруднени нон стоп да плащат тестове",  посочи туроператорът Светла Тагарева.

И хотелиери, и ресторантьори са обединени около това, че трябва да има общ план за справяне с кризата, който да е за всички сфери, за да бъдат готови за нови ограничения. 

От Асоциацията на заведенията обявиха също, че от утре започват и протести в София, Пловдив и Варна.

Повече вижте в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемариев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК