Безпрецедентен казус: Проектокабинетът на ИТН не влезе за гласуване

От партията на Трифонов направиха равносметка на парламентаризма през последните 2 седмици

11.08.2021 | 13:52 Редактор: Юлия Христова


Безпрецедентен конституционен казус в българския парламент в най-новата ни история. След като партията "Има такъв народ" изтегли в последния момент проектокабинета си - той не влезе за гласуване в пленарната зала, точката изобщо не беше в дневния ред на депутатите. Два председателски съвета се събраха извънредно в търсене на решение - как да бъде приключена конституционната процедура с този мандат.

Два председателски съвета се събраха извънредно в търсене на решение и в крайна сметка стана ясно: депутатите ще гласуват решение за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат премиер от името на "Има такъв народ" и следователно няма да се гласува проектокабинет. Това ще се случи като първа точка от работата на парламента утре. Текстът обаче на проекторешението трябва да добре подготвен, тъй като това е прецедент. 

Без включена точка за гласуване на кабинет започна работният ден за депутатите и това предизвика смут в самото начало на заседанието.

"На път сме от политическа да прераснем в конституционна криза", каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Така депутатите започнаха работа по план, прекъсвана от словесни престрелки. От "Има такъв народ" направиха равносметка на парламентаризма през последните две седмици. Откроиха разминаванията и липса на истински разговор по политики като основни проблеми по време на преговорите.

"През цялото време очакваха този разговор, другият - кои министерства ще получат и кои регулаторни органи ще овладеят, не го получихте и няма да го получат от ИТН. И това ги доведе до лудост. Никога не са искали споразумение с ИТН, доказаха го всички със взаимноизключващите се изисквания, които поставиха", посочи Виктория Василева от ИТН.

От ГЕРБ видяха нарушаване на привилата на демокрацията. 

"По-реално е да отидем на избори, но не е добре за никого, страната има нужда от работещо правителство, проблемът е, че никой не пожела да изгрее по правилата на парламентарната демокрация", подчерта Даниел Митов от ГЕРБ.

А останалите критикуваха и проектикабинета, и подхода на ИТН към тях.

"Това е НС, не е детска градина, сбирка, шоупрограма. Дългата ръка на ДПС зад паравана на предлагания кабинет ", посочи Мая Манолова от ИБГНИ. 

"Изведнъж, присвоявайки си позицията на единствени противници на ГЕРБ, всички вкупом тръгнаха да налагат негативен образ на ДПС. Ако погледне своята биография, най-вероятно там ще види едно твърдо ДПС зад себе си. ", допълни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

И темата продължи по въпроса с парламентарната рулетка, която се очаква скоро да се завърти.

"Още не ни е даден мандатът, че да го връщаме", заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

"Не можете да казвате, че предупреждавате президента, че няма да подкрепите мандат, за да решава на кого го дава. Готови сме, ако президентът даде третия мандат на нас, да проявим отговорност, диалогичност, да поканим всички на разговор - без ГЕРБ и ДПС", заяви Корнелия Нинова. 

"Нека да започне нормален диалог за контра кризисен кабинет, който да изведе страната от кризата, без партийни лица за министри", акцентира Мая Манолова.

А на фона на партийните заявки, няма яснота дали и кога президентът ще връчи втория проучвателен мандат.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК