Ще гласува ли НС проектокабинета на ИТН?

Пламен Николов оттегли кандидатурата си за бъдещ премиер

11.08.2021 | 08:02 Редактор: Елеонора Танева
Ще гласува ли НС проектокабинета на ИТН?

Гласуването на проектокабинета на "Има такъв народ" не е в дневния ред на Народното събрание. Председателят на парламента Ива Митева заяви, че точката е отпаднала след като Пламен Николов се е отказал от премиерския пост. Какво ще се случи днес в пленарната зала - предстои да видим.

Това е прецедент в българската история, тъй като до сега процедурата по избор на кабинет не е била прекъсвана на финалната права. Кандидатът за министър-председател на ИТН Пламен Николов оттегли номинацията си по лични причини и подаде заявления за това в президентството и парламента. По-рано през деня лидерът на партията Слави Трифонов направи изявление. Трифонов обяви, че "Има такъв народ" няма да предлага проектокабинета си за гласуване в пленарната зала.

А от президентството посочиха, че с издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза.

Изявлението на Слави Трифонов дойде след като по-рано от "Демократична България" официално отказаха подкрепа на "Има такъв народ" и призоваха за съставяне на програмно експертно правителство с хоризонт на работа няколко месеца. От "Изправи се БГ! Ние идваме" заявиха, че в този критичен момент може би най-разумно е да се управлява със служебен кабинет. Преди пленарното заседание днес на Председателски съвет ще бъде разгледано заявлението на Пламен Николов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК