Велев, АИКБ: Искаме оставки, електроенергията в България е най-скъпа в целия ЕС

Работодателите са в протестна готовност, обяви той

10.08.2021 | 15:37 Редактор: Десислава Атанасова

От началото на август, цената на тока за бизнеса в България, е със 73% по-висока от тази в Германия, са изчислили от бизнеса. Въпреки призивите им, решение на проблема досега няма. Затова готвят протести и настояват за оставки. 

"От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-скъпа в целия Европейски съюз. Причина за това е зловредното и некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата. Искаме оставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на Български енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2, обяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според председателя на АИКБ на практика има монопол на Българския енергиен холдинг на борсата.

"Искаме анализ на поведението на ЕСО и НЕК. И след него ръководствата им също да подадат оставки", каза още Васил Велев и обяви, че работодателите са в протестна готовност.

От министерството на енергетиката обясниха, че е направено всичко възможно проблемът да бъде разрешен, в ТЕЦ "Марица изток 2" са включени 5 от 8 блока, които не са в ремонт. 

 

Служебният премиер Стефан Янев разчита на анализа на работодателите за разрешаването на проблема.

"Разчитаме много на анализа на представителите на работодателските организации", категоричен е Янев.

Според експерти основните причини за поскъпването на  борсовия  ток са няколко. Основната - екстремно високите температури, довели до огромно потребление и оттам до ръст на цените.

Повече вижте в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК