Андон Балтаков твърди, че имало опит да бъде сплашен

На 2 август генералният директор на БНР обяви, че напуска поста

06.08.2021 | 18:55 Редактор: Юлия Христова

Кални стъпки в апартамента си, отворен гардероб, от който нищо не е откраднато и мръсна чаша чай, оставена на барплота в хола. Това намира бившият директор на Българското национално радио Андон Балтаков, след прибирането си у дома в неделя. В интервю пред "Дневник" Балтаков посочва, че е споделил за случилото се със служебния министър-председател и с министъра на вътрешните работи, но твърди, че не е получил отговор.

Заплаха за личната му сигурност  - това е един от факторите, които Андон Балтаков изтъква като причина за подадената преди дни от него оставка от поста директор на БНР. Седмици преди да вземе това решение в ефира на Bulgaria ON AIR Балтаков, коментира, че за последната година и половина, откакто живее в България, е видял много.

"Всеки един от нас, поне аз лично за себе си съм го усетил, както и със семейството си – защо България и българите да нямат това право да живеят по толкова нормален начин – защо – тъй като във всяка една държава в която живеят българите се спазват правилата. Няма държава без корупция, всеки един от нас го знае това. Но няма поне това, което аз съм видял за последната година и половина откакто съм в България. Няма толкова дълбоко покваряване – дори нивото на някаква форма на цивилизован диалог. Изказyt, посланието към хората е изключително притъпено, принизено и това е абсолютно неуважение", каза Андон Балтаков. 

В интервю за "Дневник" Андон Балтаков разказва и подробности за влизане с взлом в дома му дни преди изборите за народни представители на 11 юли. След разговор с криминалисти Балтаков определя случая като опит за сплашване.

"Ако някой е искал да открадне нещо, е можел да изнесе целия апартамент. Най-малкото - американският ми паспорт беше на достъпно място. Нито електроника, нито американски кредитни карти. Започнах да анализирам ситуацията и видях, че резервният ми ключ, с който очевидно са излезли, го няма“, става ясно от думите му.  

Балтаков твърди, че след като говорил за случилото се с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, а дни по-късно и с премиерът Стефан Янев, реакция от тяхна страна не последвала.

"Имах лична среща, бях на интервю в радиото, спомена, че има някакво такова притеснение. Казах му, че такова притеснение и такава практика имаме всички. И по-скоро да си помисли добре. Ако се е оплаквал от такова нещо, нека да каже докрай какво му казах", посочи служебният министър-председател Стефан Янев.

На 2 август генералният директор на БНР Андон Балтаков обяви, че напуска поста. Посочените от него мотиви бяха „ дълбоко лични“. Балтаков беше избран за директор през януари 2020 г., след скандала с опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дълго спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.

Вижте повече в репортажа на Кремена Стоянова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК