От осанна до разпни го: Как ще завърши притчата за Трифонов?

Някои побързаха да обявят партията за мъртва

05.08.2021 | 19:15 Редактор: Юлия Христова

С нестандартното си поведение хората на Слави Трифонов предизвикаха разнопосочни реакции в обществото. Какви са те?

От осанна до разпни го. Още от самото си създаване партията на Слави Трифонов нaпoмня притчaтa зa Иcуc Хриcтoc: пocрeщнaт кaтo cпacитeл, нo осъден  с възгласи "Разпни го". 

Ден преди да стане ясно дали "Има такъв народ" ще състави правителство, някои побързаха да обявят партията за мъртва. Причина за мнимата смърт - номинираните за министри в проектокабинета на ИТН.

"Влизат хора, които не само министерските кабинети, ами и министърът на енергетиката не е влизал в електроцентрала. Не е виждал реактор. Как ще опознае системата, как ще влезе в крачка", каза журналистът проф. Петко Тодоров.

Трифонов влезе и в полезрението на влогърите. Те го упрекнаха за начина му на комуникация.

"Очакванията на обществото не бяха кой знае колко завишени към тях. Сега виждаме, че хората буквално разкъсват от критики и двамата кандидати за министър-председатели. Аз смятам, че ако маниерът на комуникации с медиите, с обществеността беше по-различен, нямаше да се стигне до тук. Хората щяха да са по-приемствени към нови лица", подчерта Цвети Стратиева-Флора. 

А кандидат-депутатите за 46-ото НС сякаш останаха с вързани ръце, след като Слави Трифонов забрани думата "коалиция" и обви в мъгла намеренията си.   

Според политолози успехът на шоумена  е безспорен и никой не може да го оспори. 

"Все още експлоатират капитал от референдума, в който излязоха морални победители и хората ги припознават като нещо антисистемно, като партия срещу статуквото и надали мълчанието им е допринесло за изборните им резултати. Хората, които гласуваха за ИТН възприемат тази партия, най-вече лидера ѝ слави Трифонов, като антисистемна , като антисистемни образи, като антисистемни послания далеч отпреди намерението на Слави Трифонов да сформира партия.  Да не забравяме, че партиите на протеста не сформираха една формация, която да се яви на двата вида избори, така че се разпръснаха гласове и от това се възползва ИТН. Напълно е възможно ИТН да бъде отново победител, но с по-нисък процент от този, който получи на 11 юли", подчерта Иво Инджов. 

А от улицата се чуват различни гласове. Но несъмнено най-тежката отговорност е вярата на хората в Слави.

Дали притчата за има такъв народ ще приключи бързо и безславно или ще влезе в политическата история на България - предстои да видим. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК