От ИТН съветват Петър Илиев да съди доц. Наталия Киселова

СУ ще търси истината в спора за плагиатство

05.08.2021 | 18:48 Редактор: Елеонора Танева

Три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев са подадени до Софийския университет след разкритията, че той е преписал труда на свой колега от Юридическия факултет. От "Има такъв народ" застават твърдо зад номинацията на Илиев за вътрешен министър и няма да правят промени в проектокабинета си. 

40 страници от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова се оказват част от вече неоткриваемата книга на Петър Илиев. Единият доктор, другият доцент – Илиев и Киселова са колеги в Юридическия факултет на Софийския университет. 

За случая обаче се разбира 6 години по-късно, когато името на Илиев се завърта в рулетката на ИТН за премиер.

"Публични са всички наши трудове, те е трябвало да ги проверят преди това или пък са спуснали името по лъжлива следа", заяви доц. Киселова.

Проверка на твърденията обаче от "Има такъв народ" няма да правят. Напротив! От партията призоваха Петър Илиев да съди доц. Киселова. 

"Доц. Киселова, ако имаше някакви претенции по отношение на плагиатството, можеше да ги направи в законовия срок. Минаха 5 години. Трябваше да стане Петър Илиев публична личност, за да се спекулира с плагиатство. Нека да видим истината каква е", коментира депутатът от ИТН Станислав Балабанов. 

Истината обаче ще търсят в Софийския университет, където вече са постъпили три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев. За Bulgaria ON AIR деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев заяви, че по правилник трябва да се установи има ли кражба на интелектуален труд. 

"Там се предвижда съответното звено заедно с декана да организират комисия от експерти, която да сравни трудовете и да установи има ли основание за плагиатство", разясни процедурата депутатът от "Демократична България" Антон Славов.

Самият Петър Илиев не отговори на обажданията ни. Трудът му е изтеглен от пазара. В социалните мрежи обаче бяха публикувани идентичните пасажи от двете произведения. 

И докато от партията на Трифонов не намериха основание да изтеглят кандидатурата на Петър Илиев, тази на настоящия финансов министър Асен Василев беше отхвърлена от тях именно заради съмнения за кражба на интелектуална собственост. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
10 rate up comment rate down comment 3
Петър Плагиатлиев
преди 1 месец
ИТН съветва Петър Илиев да съди доц. Киселова, затова, че 40 страници от книгата му почти съвпадат с написаното доста години по-рано от нея?!?Гениално! По болшевишки!Сещам се за Остап Бендер, който написал през нощта чуден сонет, но на сутринта разбрал, че е ограбен от Шекспир, който му откраднал написаното преди някакви си 350 години... Сигнализирай за неуместен коментар