fallback

Само 8 депутати гласуваха да си намалят заплатите

Като директор на дирекция съм получавала по-висока заплата, отколкото в НС, коментира Ива Митева

05.08.2021 | 17:52 Автор: Елеонора Танева

Окончателно: депутатите няма да си намаляват заплатите. Предложението на Мая Манолова беше да станат три пъти по-ниски - от 4 700 лева на 1 500. "За" гласуваха само 8 депутати.

1500 лева щяха да взимат народните представители, ако беше прието предложението за тройно намаление. Депутатите го отхвърлиха. Така в края на всеки месец народните представители ще получат редовните 4728 лева. 

"Предлагам да помислите дали би следвало да се признават транспортни разходи за държавния и общинския вътрешноградски транспорт", заяви Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Тя предложи още да отпаднат транспортните разходи и за самолетни билети, както и използването на колите на Народното събрание, като на всяка парламентарна група и комисия да остане по един автомобил. Механизмът за определяне на депутатската заплата и обвързването ѝ с възнагражденията на други държавни служители предизвика дебат. 

"За младши експерт заплатата варира от 700 до 1600 лв. Вие искате да вържете заплатата на народния представител със заплатата на младши експерт в държавната администрация", възмути се председателят на парламента Ива Митева. 

"За българските граждани със 700 лв. заплата  този спор е доста лицемерен и абсурден", контрира я  Мая Манолова. 

"Аз като директор на дирекция съм получавала по-висока заплата, отколкото като председател на НС", отговори Митева.

А след 5-часовото заседание и преди гласуването за заплатите, леки грешки предизвикаха смут в залата преди края на пленарния ден. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback