По-високи цени и по-ниски доходи, колко българи ще останат без почивка?

Някои смятат, че ако човек има желание - ще намери начин, за да почива на достъпно по джоба му място

04.08.2021 | 19:19 Редактор: Искра Ангелова

Близо един милион души в България не могат да си позволят лятна ваканция. Това показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите. Средно в Европейския съюз близо 60 на сто от хората с ниски доходи няма да могат да почиват тази година. 

В челните позиции на негативната класация са Гърция, Румъния, Хърватия и Кипър. България е на седмо място, непосредствено след Унгария и Португалия. У нас близо 72% от хората с ниски доходи тази година няма да могат да си позволят ваканция. 

В дъното на класацията са Швеция, Дания, Люксембург и Финландия, където едва една трета от хората с ниски доходи няма да почиват това лято.

Ирина Кожухарова дълги години не пропуска почивка на родното Черноморие. Това лято доходите ѝ обаче не достигат за отдих край морето.

"Много години назад всяка година ходех на морето, но вече не е по моя джоб, защото стана много скъпо. На морето вече не ми е удоволствие да дават някакви зверски пари за нищо, като некачествени напитки и храна", каза Ирина.

Петко Петков споделя, че той и семейството му също ще пропуснат лятната ваканция тази година.

"Ако някой от Народното събрание ми платят, ще отида на почивка. На тези малките заплати, какво се работи. Вдигнаха храната и горивото, все още не са вдигнали заплатите и пенсиите", възмущава се той.

От другата страна е Стефан Миленков. Той е убеден, че ако човек има желание - ще намери начин, за да почива на достъпно по джоба му място.

"Ако човек търси и не е претенциозен - винаги може да намери вариант, за да му бъде на нормална цена по нашето море, особенно на юг", посочи Стефан Миленков.

Проучването показва, че средно около 28% от гражданите на Европейския Съюз не могат да си позволят ваканция. В тази класация на България ѝ е отредено седмо място. Според Румен Драганов от Инстистута за анализи и оценки в туризма обаче тази статистика не представя коректно реалната ситуацията в страната ни. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК