В Европа - България е с втората най-висока цена на тока

Бизнесът с призив за спешни действия срещу растящите цени на електроенергията

04.08.2021 | 17:47 Редактор: Искра Ангелова

Бизнесът с призив за спешни действия срещу растящите цени на електроенергията за промишлени нужди. С писмо до премиера от Асоциацията на организациите на българските работодатели обявяват, че са готови определена мощност да спрат работа, ако рекордно високите борсови цени не се стабилизират.

Според индустриалците цените на електроенергията в България превишават с над 50 на сто от тези в основни европейски пазари.

"Със западноевропейските страни - между 50-70% при пиковата енергия, а с източните и Гърция са съотносими, но може би в Европа българската цена е втората най-висока. Вече пета година шеста година българският бизнес плаща най-скъпата електроеенергия, което поставя под риск неговата конкурентоспособност и въобще неговото съществуване", каза Добрин Иванов от АИКБ.

В писмо до служебния премиер от Асоциацията настояват за включване на повече мощности на ТЕЦ "Марица изток 2" и ограничаване на износа на електроенергия.

"Тя може активно да участва на този пазар и да произвежда повече енергия, да продава повече енергия", допълни Иванов.

Загуби търпи и по-малкият бизнес. Ивелин Николов работи в шивашкия бранш повече от 15 години. Смята, че увеличението в цената на тока ще се окаже пагубно за много фирми. 

"Токът, като едно от основните пера в едно производство - води до увеличаване себестойността на изделието. Освен това, в нашия бранш се използват много консумативи, които също ще бъдат повлияни от увеличението цените на тока. Това води до увеличаване цената на крайния продукт и респективно ние ставаме по-малко конкурентноспособни в бранша", каза продуктовият мениджър Ивелин Николов.

Според експертите определящите фактори за поскъпването са високите температури и недостатъчното предлагане от ТЕЦ "Марица изток 2".

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК