Експерти: 6 от 10 домакинства нямат необходимите средства за нормален живот

От КНСБ предлагат средната пенсия да расте с до 15% годишно и да достигне 860лв

17.07.2021 | 22:17 Редактор: Десислава Атанасова

Увеличението на цените на храната и битовите сметки може да доведе до сериозни затруднения за работещите и пенсионерите още в края на тази годината, предупреждават експерти. Като мярка от КНСБ предлагат средната пенсия да расте с до 15% годишно и да достигне поетапно до 860 лв., както и да има увеличение на средната работна заплата. 

Тодорка е на 82 г. Въпреки че е пенсионер отдавна, продължава да работи в Гърция, за да си помогне.

"От държавата да вземем, на държавата трябва да плащаме нещо. Срещу това нещо да вземем тези добри пенсии, иначе как става? Мисля, че на пазара цените никога няма да се намалят. Всеки гледа някой лев отгоре да изкара, обаче гражданите като нямат възможност", споделя Тодорка Филипова. 

От началото на годината най-много  е  поскъпнало олиото  - с 15%. По-високи са цените и хляба, захарта и млечните продукти.

"Плавно се повдигат цените, няма опасност от шокови състояния, да се притесняват хората, че са вдигнати много цените. Всяка стока си има своя клиент, всеки клиент има различен вкус", каза Стефка Йорданова, която е продавач – консултант.

Експертите очакват до края на годината все повече хора да срещат финансови затруднения.

"Сега говорим за едни 14-16% завишаване на пенсиите, да но стандартът на живот се качи вече или т.н. скрита инфлация, мина повече от 25%. Стандартните плащания - газ, вода, инфлацията е ужасно висока в момента. Не искам да подсказвам проценти, които ние наблюдаваме като Стопанска камара и виждаме как бързо расте скритата инфлация и това нещо ще доведе до големи сривове в края на септември, началото на октомври", обясни икономистът проф. Красимир Ениманев. 

Затова от синдикатите настояват за ускорен ръст на заплатите и пенсиите.

"До 2025 средната пенсия да стане 865лв, средната заплата да достигне 2400лв, а минималната работна заплата 1200лв. 1069 лв. чиста заплата трябва да получава един работещ, за да покрива разходите си за издръжка, които включват храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения", подчерта Боянка Димитрова от КНСБ. 

В момента 6 от 10 домакинства в страната не разполагат с необходимите средства за осигуряване на нормален жизнен стандарт.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК