Служебният кабинет настоя за отборна игра и продължаване на политиките

Кой е редил проектокабинета на ИТН и е определял министерските постове, пита премиерът Стефан Янев

04.08.2021 | 17:37 Редактор: Здравко Черкезов

Кой е редил проектокабинета на "Има такъв народ" и е определял министерските постове? Това попита служебният премиер Стефан Янев в началото на правителственото заседание. 

На финалната права по съставяне на редовен кабинет, служебното правителство отчете: 

"Гражданите имат право да знаят отговорите на важни въпроси. На първо място: кой определя приоритетите, кой определя постовете в потенциалния нов кабинет", пита служебният премиер.

Затова според Стефан Янев е нужна ясна връзка между политическото представителство и гражданите. 

"Последователността в действията, в политическото говорене е именно онзи необходим елемент от връзката между граждани, избиратели и политически партии, която ако не съществува или не е устойчива, се наказва от избирателя", изтъкна Янев. 

За действия призова и Янаки Стоилов, който настоя процедурата срещу главния прокурор, започната от него – да бъде продължена от наследника му на поста. А дали правосъдният министър може да поиска освобождаване на тримата големи, ще реши Конституционният съд. 

"Това ще бъде един важен тест за тези неща, които се говорят за съдебната реформа. Такива практически индикатори са по-важни, отколкото говоренето за реформата", категоричен бе правосъдният министър.

За продължаване на политиките, започнати от служебното правителство, призова и министърът на икономиката Кирил Петков, който беше сред поканените за участие в редовен кабинет. 

"На всеки, който дойде в Министерството на икономиката, бих дал абсолютно цялото си време, докато му стане ясно какво предлагаме и кои са аргументите за това продължение. Така че, докато те се занимават на някакви лични основи, аз гледам кое е най-добро за държавата, кое е най-добро за Министерството на икономиката", заяви Петков.

Именно екипността го отказва от поканата, отправена към него от "Има такъв народ". 

"Един министър пролет не прави. Политика се прави с хора и това е отборна игра", акцентира служебният икономически министър. 

Служебният министър-председател отчете, че от проверени 60 млн. лв., раздадени от предишните управляващи, половината са със съмнително предназначение.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК