Здравните власти и МВР ще проверяват курорти и гранични пунктове за Ковид мерки

Страната ни е в началото на четвъртата вълна, все още разпространението на коронавируса е плавно

02.08.2021 | 17:44 Редактор: Юлия Христова

Здравните власти с екипи на МВР започват проверки в курортите по морето и планината, както и по магистрали за спазване на Ковид мерките. Ще се следи за носене маски, дистанция и дезинфекция.

Обезпокояващо неспазване на противоепидемичните мерки наблюдават здравните власти. Затова започват засилени проверки по курортите, както и по контролно-пропускателните пунктове и бензиностанциите по магистралите.

"Носене на маски в закрито помещение, нещо което не се спазва тотално, спазване на отстояния, дезинфекция, почистване и т.н. Не може да се знае, че капацитетът е за 10 души, а вътре да има 100. Не може двама от тях да са с маски, а другите без. Така изкривихме нещата, че вече, ако някой носи маска го гледат накриво", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите на доц. Кунчев страната ни е в началото на четвъртата вълна, но все още разпространението на коронавируса у нас е плавно.

"Делта вариантът се предава много по-лесно и повишаването на заболеваемостта е много бързо от другите варианти. Очакваме европейски доклад, който ще посочи дали повишената заболеваемост води до повишаване на броя на хоспитализираните и на броя на смъртните случаи", допълни той.

И съвсем скоро България може да премине от "зелена" в "оранжева" зона по заболеваемост.

"Заболеваемостта достигна 30 на 100 хиляди. По Черноморието и някои градове дори вече гони 50-60 на 100 хиляди. Преобладаващ е вариантът Делта", посочи още Кунчев.

Вероятно към края на годината ще трябва да се поставя и трета доза ваксини. Това трябва да стане след нова характеристика на продуктите, която да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Очакват се и подобрени ваксини, които да влияят още повече на вируса.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК