На прага сме на нова вълна от Ковид-19, младите подценяват опасността

България продължава да е на последно място в Европа по ваксиниране

31.07.2021 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Ръст на случаите на заразени с Ковид-19 у нас. Положителните проби са вече 1,5% от направените тестове, а само в две области на страната няма новорегистрирани. 

Новата вълна на коронавирус се очаква съвсем скоро.

"Оказа се, че Делта вариантът е костелив орех. Доста бързо и широко се разпространява. Неприятното при него е, че заразява повече хора, отколкото Алфа вариантът. Относително се фокусира върху младите хора, защото възрастните са ваксинирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността и остават непокрити. Нямат ваксина, а ако не са преболедували - нямат никакъв имунитет", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

България продължава да е на последно място в Европа по ваксиниране. Предстоящият месец август трябва да бъде използван за имунизация на колебаещите се хора, за да може преди есента повече хора да имат защита.

"Никоя ваксина не е 100-процентова. Има известен процент, който не може да се покрие. Това се дължи на имунния отговор при хората, защото не при всички той е достатъчно добър. И второ - имунитетът е добър първите шест месеца, след това започва да намалява", допълни тя.


 
Преди седмица стана ясно, че първият етап от тестовете за ново лекарство за Ковид-19 е завършен. То е ефикасно при по-леки случаи или умерено тежки, но не е достатъчно за лечение на тежките. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК