Законодателни промени: Предлагат еднократната помощ за първо дете да е 2 000 лв.

За втото и трето дете помощите да станат съответно 3 000 лв. и 4000 лв.

30.07.2021 | 20:05 Редактор: Жаклина Иванова

Еднократните помощи за раждане да станат съответно 2 000 лв., 3 000 лв. и 4000 лв.  - за първо, второ и трето дете, както и повишаване на детските надбавки - това са част от социалните законопроекти на "Изправи се БГ! Ние идваме!", които ще бъдат предложени за разглеждане в парламента.

Петя Прокопиева е майка на три деца. Не получава детски надбавки, защото семейният бюджет надвишава допустимия доход с 10 лв. Еднократните помощи определя като недостатъчни.

"За третото взех два пъти по-малко, отколкото за второто - 250 лв. Няма никакъв стимул за родителите да имат повече от две деца", сподели тя.

В момента еднократната помощ при раждане на дете е съответно 250 лв. за първо дете, за второ - 600 лв. и за трето  - 300 лв. А сумата за детските надбавки се образува спрямо дохода на семейството. В други европейски държавни подобни условия няма.

"Детските в Германия не се водят социална помощ, сравнено с България. Те не зависят изобщо от дохода на родителите. Те се изплащат абсолютно на всяко дете", каза Цветелина Иванова.

Предложните промени ще струват на държавата около 60 млн.лв.

"Ако държавата иска да промени начина на управление на обществените пари, то обществото трябва да бъде заинтересовано от отчетността на тези пари в домакинството и в семейството", коментира председателят на УС на Съюза на икономистите в България проф. д-р Татяна Хубенова.

Мотивите на вносителите на промените са, че по този начин може да се помогне за разрешаването на демографската криза.

"Смятаме, че демографската криза е най-големият проблем за България днес. Държавата обеднява с 50 000 души на годишна база", посочи председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Исканията на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще бъдат внесени като законодателни промени в парламента.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК