Рашков: Още днес ще получите доказателства за неправомерно използвани СРС

Има данни за стотици протестиращи, които са подслушвани, посочи вътрешният министър

28.07.2021 | 12:10 Редактор: Десислава Атанасова

Обвинения в подслушване, но без доказателства. Така от ГЕРБ обясниха привикването на служебния министър в парламента, той - оспори.

"Всички служби ангажирахте с недоказани твърдения", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"Ще ги получите, една част още днес. Националното бюро е питало дали може да уведоми гражданите, прокуратурата е казала "НЕ", за да не могат да си търсят правата. Вие сте завършила също право, наша студентка от УНСС, познавам ви. Материалите са искания до спецсъда за ограничаване на права на протестиращи граждани миналата година, наблюдението е продължило дълго, има съмнения за законността на срока", обясни Бойко Рашков.

Мотивите, с които са искани разрешенията са, че целта била извършване на опит за преврат и насилствено завземане на властта, посочи служебният министър и добави, че имената на подслушваните  били разнасяни на листчета, а справки не са изготвяни. 

"Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. МВР са наблюдавали безучастно как някои от техните служби – ГДБОП, „Вътрешна сигурност" и ГДНП, са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за Специализираната прокуратура", изтъкна Рашков.

От ГЕРБ поискаха имената на подслушваните да бъдат разкрити и това предизвика спорове в пленарната зала.

"Колко са подслушваните хора и граждани, за да бъдем коректни? Предизборни цели и оправдания, фалш", бяха думите на Александър Ненков от ГЕРБ.

"Не се казвам Цветан Цветанов, извикайте си дясната ръка на таралежа. Законът не ми позволява и колкото да настоявате, това няма да стане", категоричен бе Рашков.

"Истината е, че законите през последните 12 години така се пишеха, че да бъдат в угода на управляващо мнозинство и редица граждани се превърнаха в престъпници, без да се престъпници", подчерта Иван Иванов от БСП.

"Не мога да повярвам, че ПГ на ГЕРБ стои зад това да бъдат подслушвани граждани и журналисти", каза лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Класифицирана информация за послушванията, както и подробни материали вътрешният министър изрази готовност да представи на специално създадената парламентарна комисия. 

Повече вижте в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК