Релакс сред природата: Възможно ли е да ни глобят в парка за опънат хамак?

Ако не се поставят правилно, могат да навредят трайно на дърветата в природата

27.07.2021 | 18:30 Редактор: Жаклина Иванова

В горещото време едни от най-предпочитаните места за разхлаждане са парковете, а много столичани се спасяват от жегата като разпъват хамаци под сянката на дърветата. Възможно ли е да ни глобят в парка за опънат хамак, който уврежда целостта на дървото?

Елия Джонс два пъти в седмицата задължително ходи в планината или парка със своя хамак, като споделя, че прекараното време в природата е важно за всеки човек.

"Хората идват да си почиват и си взимат специални хамаци. Не вярвам, че ще направят нещо на природата", казва тя.

Преди дни столичани се оплакаха, че са им правени забележки, че хамаците в парковете са забранени. В наредбата за опазване на зелената система на Столичната община категорично е описано, че е забранено информационни елементи и други съоръжения да бъдат поставяни по дърветата.

Хамаците са едни от тези съоръжения, които ако не се поставят правилно, могат да навредят трайно на дърветата в природата.

"Хамаците попадат в хипотезата на други съоръжение, но бивайки от елементи и материали, които не биха нарушили и наранили дървото, не увреждат растителността", каза ландшафтният архитект Димитър Данчев.

Предупреждение е първата стъпка, когато хамакът е закачен с пирон или обтегачи, които нараняват стъблото на дървото, а глобата е от 1000 до 5000 лева. Глоба може да бъде наложена и за ходенето в зелените площи, пиенето на бира в градинките и парковете засега не се санкционира.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК