Проф. Витанов: В края на август - по 1500 заразени дневно, септември ще е критичен

Вярвам, че хората на доц. Кунчев ще се справят, изрази надежда математикът

27.07.2021 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

Покачва се броят на новозаразените с коронавирус за денонощието - вече близо 1% от направените тестове у нас. В болница се лекуват 729 пациенти с Ковид-19.

Продължават прогнозите, че ако не спазваме мерките и ваксинацията не се засили, наесен ни очаква нова вълна. Броят на заразените ще продължи да се покачва плавно през август. Това прогнозира за Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Николай Витанов. 

Той е на мнение, че в края на август ще достигнем по 1500 заразени на ден Най-критична ще е втората половина на септември.

"Трябва да сме под 200 случая на ден на 3 август, ако противодействат успешно. След това на 13 август трябва да сме под 400, на 23 август - под 800, а в края на август - под 1500. Вървим малко над този график, но вярвам, че хората на доц. Кунчев ще успеят да го спазят. Надигането ще започне август, съществените проблеми - септември", обясни проф. Витанов.

Междувременно започнаха заседанията на областните кризисни щабове. Те бяха разпоредени със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Директорите на РЗИ-тата трябва да представят план за справяне с пандемията. 

Все така малко са желаещите българи да се ваксинират. Страната ни обаче остава в "зелената зона" по разпространение на коронавируса. Във всички 28 области у нас заболеваемостта е под 100 на 100 000 души.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК