Незначителен брой желаещи да се ваксинират в малките населени места

Новата вълна ще засегне основно млади хора и деца, прогнозират здравните специалисти

26.07.2021 | 19:18 Редактор: Юлия Христова

В малките населени места остава проблемът с нежеланието на хората да се ваксинират. А специалистите предупреждават за вече настъпваща нова вълна от коронавирус, която ще засегне основно младите хора. 

Васил живее и работи в Белгия. Казва, че около 90% от белгийците са ваксинирани, но той отказва категорично.

"Ако трябва и полиция да дойде да ме дърпа от там, ще си взема багажа и ще се прибера за България, но няма да се ваксинирам. Това е против човешките права. Живеем в такова време, че всеки има право на избор", каза той.

Д-р Джиниев е общопрактикуващ лекар, който има близо 6000 пациенти, а до момента едва 10 процента от тях са си поставили ваксини.   

"От февруари до сега обхванатите от нас с ваксини са около 460 души, което е под 10% обхват. Най-вероятно има и хора, които са минали през зелени коридори, с тях в най-добрия случай обхвата е около 10%", заяви лекарят.

За разлика от миналата година, новата вълна ще засегне основно млади хора и деца, прогнозират здравните специалисти. 

"Това, което идва е бедствие. Септември месец ще бъде много тежка ситуацията. Не трябва да се подценява. Имаме единични случаи в момента, които са много тежки, включително и една бременна жена", обясни още той.

Скептични остават и хората към ваксинирането на деца над 12 години.  Деница е ваксинирана, но не мисли да поставя ваксини на двете си деца.

"Още не се знае как ще реагират организмите, какви са последствията, иначе имат пълен имунизационен календар и двамата. Дори и да кажат, че няма да я допуснат на училище, или него на градина, няма да им поставя", подчерта тя.

Около 40% от българите са противници на ваксините. Поне 15% обаче се колебаят. 

Пред някои пунктове, основно в столицата, има опашки от желаещи да се ваксинират, но в останалите населени места интересът е слаб.

"В началото на зелените коридори правехме по 300 – 400 ваксинации дневно, а понякога и повече. В момента средно около 130, до 150 човека", каза зам.-директорът на УМБАЛ "Света Анна" д-р Ивелина Георгиева.

Според председателя на БЛС, въвеждайки задължителна ваксинация няма да се постигне желаният ефект, а по-скоро ще се създаде предпоставка за напрежение сред обществото.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Е кво стана то,ние антиваксарите чакаме да дойде новата голяма вълна,а то при ваксарите вече дошла и почват нови забрани и локдауни,скоро очакваме забраните да са за ваксани,че много почна да ги тряска ковида от всякви щамове. Сигнализирай за неуместен коментар