"Има такъв народ" ще проведе консултации с ДПС

Тя е предвидена за 11:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание

25.07.2021 | 08:49 Редактор: Юлия Христова

Партия "Има такъв народ" ще проведе консултации с ДПС в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет и извеждане на водещи приоритети в управленската програма. Това е последната от предвидените срещи на ръководно ниво между партията на Слави Трифонов и парламентарните групи, без ГЕРБ-СДС, в рамките на парламента. 

"Има такъв народ" отправиха покана за разговори с Движението за права и свободи в опит да осигурят възможно най-широко парламентарно мнозинство за бъдещите политики. Срещата е натоварена с най-много очаквания и предизвиква най-силен обществен и медиен интерес. 

"Има такъв народ" покани ДПС въпреки категоричните позиции на припознатите им партньори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"  да не подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС. Председателите на парламентарните групи Христо Иванов и Мая Манолова:

"Следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност -  ДПС - ще бъде много важен приоритет."

""Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепи управление и правителство с участието на ГЕРБ и на ДПС".

"Има такъв народ" и "Демократична България" имат споделени основни политически посоки, обявиха председателите на парламентарните групи на двете формации Тошко Йорданов и Христо Иванов в петък, след първата от серията консултации.

"Има такъв народ" постигна съгласие по управленските приоритети и с "Изправи се БГ! Ние идваме" на разговорите вчера.

С БСП са намерили общи приоритети по време на едночасовата си среща, проведена също вчера, но са се разминали съществено по въпроси, които са част от програмите на двете политически сили

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че след Националния съвет на БСП днес и решенията от него ще се прецени как ще продължат консултациите.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов подчерта, че смисълът на консултациите е да се очертаят приоритети и политики, а не за личности и тясно партийни интереси. Не се търси формат на управленска коалиция, а краткосрочни и дългосрочни цели, по които да работи бъдещо правителство:

"Никой от нас не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват  по някакъв начин в кабинета", каза Йорданов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че има основа за диалог, но няма безусловна подкрепа:

"Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел"

Срещата между ръководствата на има такъв народ и ДПС е предвидена за 11:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание, предава БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК