МВнР иска промени в ИК: Българите в чужбина да гласуват по пощата с активна регистрация

МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина, смята външният министър Светлан Стоев

23.07.2021 | 17:55 Редактор: Десислава Атанасова

Гласуването в чужбина да може да става по пощата. Това ще предложат от Министерството на външните работи на Централната избирателна комисия и Народното събрание. Предложенията идват след анализ, че в избирателните списъци зад граница са дописани 130 000 души, а 25 000 регистрирани не са участвали във вота.

Според анализа на Министерството на външните работи, големият брой секции зад граница е довел до много трудности при организирането на изборите. За да не се допускат грешки в бъдеще, трябват промени в Изборния кодекс. 

"Ще помолим Народното събрание евентуално да помисли и да даде някакви правомощия на нашите дипломатически ръководители да дават предложение до ЦИК за сливане на секции за неотваряне на някои автоматични секции. Техният поглед в дадените държави е много по добър", заяви постоянният секретар на МнВР Иван Кондов.

От външното ни министерство се надяват промените да са факт още за предстоящите президентски избори. 

"Промените да бъдат в насока възприемане на гласуване по пощата за българите в чужбина с предварителна активна регистрация. Друга цел е сформирането на Районна избирателна комисия в чужбина", уточни министърът на външните работи Светлан Стоев.

Министърът на външните работи отправи послание и към политическия елит в България.

"На тези избори да се гласува в чужбина беше лесно, отколкото за почиващите в България. МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина. МВнР е институция, която защита на националните интереси на българите в чужбина", заяви Светлан Стоев. 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова. 

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК