Удължиха срока за кандидатстване за евросредства за Ковид отделения

Над 129 млн.лв. са средствата за ремонтни дейности, апаратура и внедряване на телемедицина

23.07.2021 | 16:17 Редактор: Десислава Атанасова
Удължиха срока за кандидатстване за евросредства за Ковид отделения

С три месеца се удължава срокът, в който Министерството на здравеопазването и лечебни заведения в страната могат да  кандидатстват  по процедурата "Мерки за справяне с пандемията” на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. Със Заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Валентина Върбева крайният срок за подаване на проектите се променя от 29 юли на 29 октомври 2021 г. 

Бенефициент по мярката за преодоляване на последствията от Ковид-19 е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство с общини и/или с общински лечебни заведения, а бюджетът е в размер на почти 129,3 млн..лв. 

Дейностите са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа, чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с Ковид-19 към болниците. 

Ще се финансират и мерки за внедряване на телемедицина с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи.

Целта на мярката е да се  подкрепи здравната система в условията на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации, чрез осигуряване на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК