Нова версия на Плана за развитие: Повече пари за образование, здраве и социални дейности

България ще получи близо 20 млрд. лева от Европейският съюз

22.07.2021 | 18:51 Редактор: Десислава Атанасова

Повече пари за иновации в образованието, здравеопазването и социалната сфера. Това са част от промените в новата версия на Плана за устойчиво развитие. България ще получи близо 20 млрд. лева от Европейският съюз по Плана за възстановяване. България е една от малкото държави, които още не са внесли плана си в Европейската комисия.

Служебният вицепремиер обясни, че забавянето на документа, не поставя под риск получаването на европейските средства за страната.

"Очаква се в следващите седем години от Механизма за възстановяване и устойчивост да получим 12,6 млрд. лв., както и допълнителен икономически импулс от частните инвестиции в размер на още 8 млрд. лв., което общо прави 20 млрд. лв.", поясни вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов.

В новата версия на Плана са увеличени средствата за секторите-образование и здравеопазване, и са подобрени компонентите за енергийна ефективност и сградния фонд. Има промени в почти всички други проекти и реформи, които е направило служебното правителство.

"Важните акценти са именно в образованието и иновациите, които в основата на една добре развита икономика, образованието е един важен фактор, другите акценти от Плана са интелигентна индустрия за икономическа трансформация, както и за технологичен и екологичен преход и декарбонизация по отношение на българската енергетика", допълни служебният министър-председател Стефан Янев.

Планът е качен на сайта на министерството за обсъждане. Вече има и първи критики. Столичният общински съвет и кметът Фандъкова протестират срещу отпадането на програмата за изграждане на ВиК системи в района на София.

"Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици. Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне", е позицията на Столичната община. 

Финалният вариант на Плана за устойчивост и развитие на България ще бъде приет от парламента.

Повече вижте в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК