Промени при матурите - вторият изпит ще е по професионален предмет

Дoceгa зрелостниците мoжexa дa избиpaт между втopa мaтypa пo oбщooбpaзoвaтeлeн пpeдмeт или пo пpoфecия

20.07.2021 | 19:09 Редактор: Жаклина Иванова

Промени при матурите за дванадесетокласниците. Зa пъpви път пpeз cлeдвaщaтa yчeбнa гoдинa втората задължителна матура ще е по професионален предмет за зрелостниците, ĸoитo изyчaвaт пpoфecия в средното си училище. Дoceгa тe мoжexa дa избиpaт между втopa мaтypa пo oбщooбpaзoвaтeлeн пpeдмeт или пo пpoфecия.

Вече има и примерни дати за изпитите. Изпитът по български език и литература е планиран за 18 май. Вторият задължителен изпит ще е два дни по-късно - на 20 май. Националното външно оценяване след 4 клас ще е на 26 май - по български език и литература, и на 27 май - по математика. Изпитите на седмокласниците и десетокласниците ще бъдат на 14 и на 16 юни 2022 г.

Валентин Христов ще бъде 12 клас. Той е от първия випуск, който ще държи задължително изпит по професионална квалификация. Казва, че според него така е по-добре и няма притеснения.

"Като го учиш това нещо по-добре да го завършиш и да си вземеш квалификацията, отколкото да си го учил 5 години за няма и какво", сподели той.

Когато учениците се явят на държавен изпит по професионална подготовка, получават степен квалификация отделно от дипломата за средно образование. Това досега е било по желание.

"За изпита абсолютно перфектно са подготвени, програмата им включва всичко, което е необходимо за автомобила и те даже го повтарят на практика в работилниците и трети път в сервиз, където е изнесено практическото им занятие. Освен това лятото имат 64 часа производствена практика", коментира старши учителят по професионална подготовка инж. Стоян Денев.

До момента изпитът за професионална квалификация е избиран като втора матура едва от 50% от учениците в някои специалности.

"След като са кандидатствали и след като са учили 5 години в гимназията, това ще им даде по-голяма сигурност при намиране на работа. Свидетелство за професионална квалификация трета степен, което им отваря доста врати в бизнеса", обясни заместник-директорът в ПГ по Механотехника "Юрий Гагарин"- Русе инж. Емилия Червенкова.

Според преподавателите, задължителният изпит няма да е допълнителен стрес или утежняване за учениците, тъй като те се подготвят няколко години за това.

Пролетната ваканция на учениците от 1-ви до 11-ти клас ще бъде от 1 до 10 април, а за 12-ти клас - от 7 до 10 април. Коледната ваканция за всички ще е от 24-ти декември до 3-ти януари включително. Проектът е публикуван и предстои обществено обсъждане.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК