Ресторантьорите: Дискриминация! Не искаме Стойчо Кацаров за здравен министър

СЗБ и БАЗ настояват за ревизия на Националния план за справяне с пандемията

20.07.2021 | 11:44 Редактор: Тодор Петров
Ресторантьорите: Дискриминация! Не искаме Стойчо Кацаров за здравен министър

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се противопоставят срещу оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е обявеният от здравното министерство "Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" 

Те го определят като "безумен план", който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения. "При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението", настояват от СЗБ и БАЗ.

Те отново изтъкват, че изборът на всеки човек да се ваксинира или не е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани. 

"Недоумение в плана буди изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% ваксиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията - кафенета, ресторанти и нощни клубове. Ако такава ще е политиката на държавата, защо това се отнася само за един сектор?", питат от СЗБ и БАЗ и подчертават, че това е дискриминация.

"Против сме оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и искаме незабавна пълна промяна на така наречения "план", която да изключва каквото и да било затваряне заради вирус, срещу който има безплатна и достъпна за всички ваксина. Дебело подчертаваме, че повече няма да търпим ограничения в нормалното функциониране на нашите обекти и ще се борим докрай за правото ни на труд", се казва още в позицията им.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Тези пък на всичко скачат Сигнализирай за неуместен коментар