Хотелиерите гневни след забраната за британски чартъри: Удар, яко стискане за гърлото...

В Слънчев бряг масово са отменени резервации на летовници от Острова

19.07.2021 | 18:46 Редактор: Десислава Атанасова

Забрана за влизането на британски туристи у нас идва само ден след като Лондон обяви, че България, Хърватия, Хонконг и Тайван ще бъдат включени в "зеления списък" от следващата седмица. В Слънчев бряг масово са отменени резервации на летовници от Острова, които са традиционните туристи за най-големия ни курорт.

Забраната за влизането на британски туристи у нас идва само ден след като Лондон обяви, че България, Хърватия, Хонконг и Тайван ще бъдат включени в зеления списък от следващата седмица. В Слънчев бряг масово са отменени резервации на летовници от Острова, които са традиционните туристи за най- големия ни курорт.  

Решението на здравните власти да забранят на английските туристи да идват в Слънчев бряг хвърли в паника хотелиерите в най-големия български курорт, който традиционно разчита на летовници от Острова.

  

"Крайно ни изненада тази забрана! Това означава за Слънчев бряг едно отново, яко стискане за гърлото. Голям старт имахме, добре тръгна сезона, но за съжаление това, което ние предвидихме отново не се случва", подчерта хотелиерът Румен Мончев. 

Първият чартър от Великобритания до Бургас е бил предвиден за 2 август. От тази дата самолети от Острова е трябвало да изпълняват полите два пъти дневно. 
 

"Може да се каже, че всички резервации на английски туристи, са отменени и това е много голям удар върху целия бизнес и ще се отрази негативно  и на следващия летен сезон", смята Христо Чапкънов от Съюз на хотелиерите в Слънчев бряг. 

В Слънчев бряг тази година са отворили 80% от хотелите, заради добрия старт на сезона и на база предварителните резервации. В момента в курорта почиват предимно чехи, поляци, унгарци и българи.

"Влязох в България без PCR тест, нямам и ваксина, за трети път съм в Слънчев бряг i много ми харесва. Мисля, че България е безопасна дестинация", споделя Питър от Унгария.

"Всички хора в Западна и Източна Европа си планират почивката, не може да се отменят чартърни полети и да се заявят от тази седмица за следващата седмица. Защо се спират хора, които са ваксинирани!  Не с една, а с две дози!", пита Чапкънов. 

"Влязох в България с ваксинация. Чувствам се в безопасност. Персоналът е с маски", каза Хелена, която е в Чехия.  

В Слънчев бряг се опасяват, че в във всеки едни момент в "червената зона" могат да попаднат и туристите, на които разчитат сега. Предлагат учебната година за учениците да започне от 1 октомври, за да могат да напълнят хотелите с български туристи.

Обмислят да намалят пакети за родните летовници дори с 20- 30%.

Повече вижте в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
1 rate up comment rate down comment 0
Бай Шиле
преди 2 месеца