Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски

Апостолът на Българската свобода е заловен и предаден през зимата на 1872 г.

18.07.2021 | 07:35 Редактор: Десислава Атанасова
Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършват 184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Ана и Марийка.

През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения).

След разтурянето на легията се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси.

От този момент той става мирският дякон (служител, помощник) на свободата Васил Левски.

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София.

Премиерът Стефан Янев ще участва в отбелязването на 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от правителствената пресслужба. Той ще присъства на панихидата в църквата "Св. София" в столицата.

С граждански поклонения пред паметниците в  двора на Къкринското ханче и в Ловеч ще бъде почетена паметта и делото на Васил Левски по повод 184-тата годишнина от рождението на Апостола.

Снимка: Wikipedia

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК