Жълт код за опасни жеги в 21 области, в останалите - гръмотевични бури

Максималните температури ще са предимно между 32 и 37 градуса

18.07.2021 | 07:15 Редактор: Десислава Атанасова
Жълт код за опасни жеги в 21 области, в останалите - гръмотевични бури

Нова порция горещина ще предложи неделния ден на 18 юли. Времето ще е слънчево. В цялата страна обаче отново е в сила жълт код за потенциално опасно време. Ще има гръмотевични бури, краткотрайни валежи и вероятност за градушки.

Максималните температури ще са предимно между 32 и 37 градуса. За София термометрите ще гонят 31 градуса, но в Пловдив прогнозата е за 37, в Благоевград и Сандански – 34 и 35 градуса. Малко по-ниски по морския бряг – 32 градуса за Варна и 30 за Бургас.

Очакванията са около и след обяд над Западна България да започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до полунощ на места да превали краткотрайно.

В 21 области е обявен жълт код за високи температури, в останалите 7 има предупреждение за гръмотевични бури. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Ямбол, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна се очаква горещо време с максимални температури 32°-37°

С. жълт код за гръмотевични бури, краткотрайни валежи и вероятност за градушки, е в сила за областите София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Прохладата ще бъде в планините, където преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд обаче над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до края на денонощието на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК