fallback

ВСС публикува доклада на Рашков: Гешев бил извършил груби нарушения на закона

Освен това бил уронил престижа на съдебната власт със своите "недопустими публични действия и изяви"

16.07.2021 | 19:45 Автор: Здравко Черкезов

Висшият съдебен съвет публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Документът беше изпратен до Министерството на правосъдието.

Според доклада, изпратен от силовия министър, Гешев е "извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес".

Освен това е уронил престижа на съдебната власт и на президента след встъпването си в длъжност със своите "недопустими публични действия и изяви".

На сайта на МВР бяха публикувани и мотивите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

В тях са посочени публикувани от прокуратурата СРС-та на разговор между президента и командващия ВВС ген. Стойков, разговорите на Васил Божков с бившия депутат Александър Паунов, както и разпространени данни от мобилния телефон на Пламен Узунов

Като основания за това са посочени още нахлуването на прокуратурата в президентството миналото лято, широко отразено в медиите (дадени са и линкове към публикации), отказа на Иван Гешев да бъде изслушан в Европарламента.

"Иван Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на професията "прокурор". Обществото остава с впечатление, че като висш магистрат, той демонстрира самочувствие на недосегаемост, въпреки че е вярно обратното", мотивира се Бойко Рашков. Според него има впечатления за политическа ангажираност на Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback