Ще се синхронизира ли висшето обазование с пазара на труда?

В някои икономическите университети има изкуствен капацитет, заяви ректорът на УНСС Димитър Димитров

15.07.2021 | 20:08 Редактор: Елеонора Танева

"Има нужда от промени, включително и законодателни, с които висшето образование у нас да покрива нуждите на страната от кадри". Това заяви в студиото на "Директно" главният секретар на Съвета на ректорите и ректор на УНСС Димитър Димитров. 

Той уточни, че около 28 университета в страната обучават кадри по икономика. В момента се обучават около 30 000 студенти, а капацитетът е 60 000, като това бил изкуствен капацитет. 

"Последните години МОН сви държавната поръчка, което започна да насочва студените към традиционните ВУЗ-ове, където се обучават инженери, а инженерите отиват там, където се обучават икономисти", обясни Димитров.

Остава проблемът със специалности, които са важни за самата държава и икономиката, но интересът към тях не е голям. 
"Затова бяха създадени защитените специалности, това е и целта на Национална карта на висшето обарозвание в България", каза още ректорът на УНСС.

"На фона на подробната информация, могат да се вдимат по-добри решения за бъдещето на висшето образование. Национална карта няма да определя как ще се развиват ВУЗ-овете и специалностите. Това са решения на МОН, на НС", уточни Димитров.

Той подчерта, че не е нормално университети с техчинески профил, да  въведат хуманитарни специалности. И обратното.

"Имало е случаи, в които един преподавател е обучавал по девет дисциплини, което не е гаранция за качество", категоричен е Димитров. И уточни, че за да стане по-ефективно обучението,там където не са силните нанякои ВУЗ-ове, самото министерство свива държавната поръчка.

"Ние от Съвета на ректорите настояваме за по-диференциран подход при разкриването и закриването на филиали", заяви главният секретар. 

Той подчерта необходимостта от законодатлени промени, с които един студент да може да се обучава паралелно в два университета.

"Например, за да да управляваш голяма болница не е достатъчно да си завършил УНСС, така че няма да е лошо един семестър да има обучение в медицински университет", заяви ректорът на УНСС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК