Беличев отговори на Комитова: Фирмите са с друг предмет на дейност, одобриха ме за "Автомагистрали"

Продължава ревизията на НАП в "Автомагистрали"

14.07.2021 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Пореден рунд от сблъсъка между служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова и вече отстранения директор на държавното дружество "Автомагистрали" - Стоян Беличев. Този път причина се оказа кандидатурата на Беличев за редовния конкурс за ръководител на дружеството.

Според Комитова е имало конфликт на интереси, тъй като той е управител на няколко частни фирми за строителство.

"Той, като управител на държавно търговско дружество с многомилионни обороти, това е фирма, която прави годишно около 100 милиона строително-монтажни работи, това е капацитетът на фирмата. Той няма право да е и управител, и съдружник във фирма с подобен предмет на дейност", каза служебният министър на регионалното развитие за Bulgaria ON AIR.

Според Стоян Беличев конфликт на интереси няма, защото фирмите са с друг предмет на дейност.

"Това са фирми, които са създадени с предмет на действие само и единствено изграждане на соларни съоръжения и тяхната експлоатация, тези фирми са създадени преди 10 години и те нямат никакво действие за този 10 годишен период. Но ако и това е дразнещо, аз в рамките на няколко дни ще си прехвърля участието в тези фирми, макар че те по никакъв начин не противоречат на така провеждания конкурс", каза Беличев.

За "Новите ON AIR" Стоян Беличев припомни, че отново е подал документи за директор на "Автомагистрали".

"Аз съм одобрен на първа стъпка подаването на документи, оттук насетне в рамките на две седмици трябва да представя концепция за развитие на предприятието за 5 годишен период", допълни той.

Министър Комитова съобщи, че продължава и ревизията на НАП в "Автомагистрали", след като стана ясно, че дружеството е платило авансово 188 милиона за укрепване на свлачища и 1,5 млрд. лв. за строеж на "Хемус" на 75 фирми. 

"Знам, че хората искат хляб и зрелища, искат ние да накажем тези фирми, да отрежем главите на n-брой предприемачи, но аз идвам от бизнеса. Това е абсолютно противопоказно, когато става въпрос за бизнеса", отсече служебният министър.

Комитова разкри, че освен авансовите плащания и "ин хаус" поръчките, проблем има и с фирмите, които работят по договори с обществени поръчки. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК