За да ги има и утре - как да пазим прилепите и техните малки, когато сме в пещери

Сред 33-те вида прилепи у нас има и защитени в Червена книга

10.07.2021 | 14:42 Редактор: Елеонора Танева

В летните горещини все повече хора търсят прохладата на пещерите. Периода от май до края на юли е важен за живота на бебетата прилепи и затова експертите съветват да бъдем внимателни при избора си на пещера за разходка.

В България има над 6000 пещери, и постоянно се откриват нови. Сред тях обаче има 50 диви пещери, които не трябва да посещаваме до края на юли, защото в момента, там се размножават прилепи и човешкото присъствие може да доведе до фатален край за новородените. 

"Именно в този период, когато малките прилепчетата са закрепени за майките си или когато остават сами в пещерите е много опасно, когато човек влезе в пещерата, защото може да уплаши майката, може да уплаши малките. Ако те паднат, няма как майката да ги вдигне повече", обясни Стефан Лазаров от "Наука за природата“.

Експертите призовават да посещаваме само туристическите пещери като Дяволското гърло, Ягодинската и други, които са облагородени за човека, за да не смущаваме размножаването на прилепите. Сред всички 33 вида прилепи в страната има и видове които са в световната Червена книга за защитени животни. 

"Това са типично пещеролюбивите видове, които се срещат само в пещерите, такива са подковоносите прилепи - те са много сладки животинки с много изразителна муцунка под формата на подкова. Тях можете да ги видите само и единствено в пещерите, затова не ходете в дивите пещери по това време, за да им запазим популацията", призова гл. ас. д-р Хелиана Дундарова, експерт прилепи към фондация "Наука за Природата".

Ваньо Гьорев е пещерняк вече цели 33 години. Той е и сред откривателите на пещера Ледника. Призовава любителите на пещерите да се информират добре преди да тръгнат на разходка, а ако случайно попаднат в близост до дива пещера да се съобразят с ритъма на живот на прилепите. 

"Важно е хората да не вдигат шум, когато са в близост до колония, която отглежда малките си. Не трябва да се свети, да се влизат с факли, защото това също пресира животните и създава смут", обясни Ваньо Гьорев от Българско пещерно дружество.

За да опазят популацията на прилепите в България, еколози, експерти и доброволци строят къщички за прилепите в градска среда. До момента са построени 481. Всеки който иска да направи добро може да го строи с няколко дървени плоскости, пирони и чук.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК