Най-старите жители на Европа: Учени с открития в пещерата "Бачо Киро"

Популации на Хомо сапиенс у нас са съжителствали с неандерталци преди 45 хил. години

09.04.2021 | 14:08 Редактор: Жаклина Иванова

ДНК анализите на древните човешките останки от пещерата "Бачо Киро" край Дряново категорично сочат, че в България са живели най-старите жители на Европа. 

Според изследванията на учени от Великобритания и института "Макс Планк" в Германия, първите популации на Хомо сапиенс у нас са съжителствали с неандерталци преди 45 хиляди години. 

"Още в 30-те години на миналия век е работила българска експедиция, начело с Рафаил Попов, който е краевед, също така – англо-америкинска експедиция, ръководена от Дороти Гарот, през 1970-72 година - българо-полска експедиция, и в последните години в пещерата работи международна експедиция", коментира екскурзоводът на Исторически музей - Дряново Юлия Дабкова. 

В последните две години чрез ДНК анализи се изследват костите на три мъжки индивида, открити в пещерата. Оказва се, че съвременният вид Хомо сапиенс в продължение на няколко хилядолетия е съжителствал с неандерталци. 

"Намерен е един зъб - кътник и другите са малки фрагменти от кости. В пещерата са намерени кости и от неандерталци, и от Хомо сапиенс. Докато при предишните експедиции е правен радиовъглероден анализ, сега са правени по-модерни като ДНК. Тези ДНК анализи показват точно това: неандерталско ДНК в гените на нашия вид Хомо сапиенс", сподели екскурзоводът в пещера "Бачо Киро” Тодор Димитров.

А пандемията от Ковид-19 не се оказва пречка за посещаване на пещерата от туристи.

"Решихме да предложим на хората да влязат в пещерата чрез един видеоклип, който показва пещерата от входа до края на дългия маршрут и вече е на един клик разстояние", подчерта заместник-кметът на Община Дряново Николай Карагьозов.

В Историческия музей в Дряново могат да се видят още кости на пещерни животни и на пещерна мечка, каменни оръдия на труда от палеолита, с които древните са обработвали уловения дивеч.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
10 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Миналата година посетих пещерата. Пълна анархия и мръсотия! Монети разпиляни по земята и залепени по стените от нещастници търсещи щастието в в пилеенето на монети... Сигнализирай за неуместен коментар
2
29 rate up comment rate down comment 11
ИванчУ
преди 3 години
След 45 хил. години учените стигат до заключението, че Хомо Сапиенс са поели към Европа, а неандерталците останали да населяват нашите земи и до днес. Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 3
Д.ИВАНОВА
преди 3 години
Емоцията я няма,не отидеш ли на място да се потопиш в атмосферата....много рекламни клипове с хранителни стоки гледаме,но пак посещаваме магазина.Същото се отнася и за пещерата.Движението е живот,докато можем сами да се движим,а не да ни придвижват.Тези клиповете са бегла информация.Искам да се насладят на гледката,на природата,на момента а клипа не предлага тези екстри Сигнализирай за неуместен коментар