Първа проверка на Европрокуратурата - как са усвоявани средства по ОП ''Околна среда''

Проверката била предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров

09.07.2021 | 16:23 Редактор: Десислава Атанасова

Първият български случай, с който ще се заеме Европрокуратурата е свързан с оперативна програма Околна среда. Това съобщи министърът на екологията Асен Личев след като е получил писмо от Лаура Кьовеши.

В Министерството на околната среда и водите са получили уведомление от Европейската специализирана прокуратура, че започва проверка след писмо на бившия министър от предишния кабинет  - Емил Димитров. 

"Писмото на Емил Димитров, с което той изпраща "ОПОС" на прокуратурата, като преди това го е наградил с 200% ДМС, така че аз не знам дали да се гордея или не, но първата работа на Европейската прокуратура в България се оказа, че е свързана с МОСВ, с лошото управление на "ОПОС", заяви министър Личев. 

Той коментира и състоянието на ВиК сектора у нас. 

"Исках да ви покажа как са финансирани над 4 млрд. лева във ВИК сектора по отделните области и вие като си направите сметка, кой, кога, е бил министър и защо, ще разберете каква е неравномерността. Вижте, например Бургас - 600 милиона лева и Монтана - 63 млн. съотношението е 1 към 10.  Тези пари, уважаеми колеги ще ви нарека, защото аз по призвание съм журналист, са дадени за канализация, за пречиствателни станции и намаляване на загубите - 4,6 млрд. само от ОПОС и вие сами виждате какъв е ефектът", допълни още той. 

Стана ясно още, че Строителният контрол е започнал процедура по спирането на строителството на СПА хотел фантом, чието доизграждане бе започнало на първа линия над плаж "Бутамята" в Синеморец. 

оку-що говорих с Влади Калинов и той ми каза, че благодарение на проверката от РИОСВ-Бургас, която е направила в Синенморец на известния хотел, той е наредил откриване на процедура за спиране на строителството", отбеляза още Личев.

До момента са събрани над 11 000 подписа за мораториум върху строежите по Черноморието, които са предадени на служебния екоминистър. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК