Код от 64 знака пази вота от хакери, 26 сценария за проблеми са тествани

Вотът е криптиран и не може да се проследи даден избирател за кого е гласувал, категорични са от ЦИК

08.07.2021 | 19:01 Редактор: Десислава Атанасова

Код от 64 символа предпазва машините за гласуване от хакерска намеса. Три дни преди изборите Централната избирателна комисия напомни, че тя е единствената, която може да спре вота с устройствата, ако възникне проблем. 

От Държавна агенция "Електронно управление" са разиграли всички възможни сценарии за проблеми с машините.

"26 сценария - известни и планирани. Ситуации като спиране на тока.  Ако токът спре информацията за всички подадени гласове се пази. А хеш кодът от 64 знака, който трябва да присъства на всички протоколи от машините, пази вота от манипулации", обясни председателят на държавна агенция ''Електронно управление" Красимир Симонски. 

Вотът е криптиран и не може да се проследи даден избирател за кого е гласувал. Специалистите напомнят и хората да сложат картата в машината така, че да се чуе леко щракване. 

"Моля, всички избиратели, поставяйки картата - да изчакат разписката да се разпечата", апелира говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Пъхам я, уверявам се, че е докрай. и избирам преференция", посочва председателят на държавна агенция ''Електронно управление'' Красимир Симонски. 

Избирателят може да смени мнението си в последния момент.  Но целият процес трябва да отнеме до 5 минути, когато машината ще го подкани да се обърне към член на СИК. 

А всеки един гласоподавател може да осъществи сам най-точния контрол като проследи разписката от машината. 

"Ако това съвпадне с моя избор, значи машината работи коректно", подчерта Симонски. 

След местните избори в Благоевград от ЦИК са проверили всички контролни разписки от една трета от секциите и е установено, че те се припокриват с резултатите.

Така ще се действа и на предсрочния вот за парламент в неделя. А екранът на машината ще се дезинфекцира със спирт до 75 градуса. Дезинфекцията на устройствата и секциите ще тече паралелно с вота и той няма да се прекъсва. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
scott
преди 2 години
лично хакера на ци обеща да изкара правилните резултати. че и само 1-2ма ше знаят за "компютърната обработка на гласовете" затова са така смели във фантазиите си тез, прогнозистите. бсп ше е 3-4 процента без кащерската намеса.... Сигнализирай за неуместен коментар